Kebaikan Cinch Shaklee ® - Kurus Dengan Cepat!

Kebaikan Cinch Shaklee ® - Kurus Dengan Cepat!

Mengapa Cinch ?

Secara jujur ​​, I am not into shakes.... Saya tidak boleh menelan banyak produk pelangsingan lain sebelum ini, membuang beratus-ratus ringgit ke atas minuman kononnya - lazat yang jika diikuti melalui arahan yang ketat akan membawa kepada badan yang lebih langsing. Jadi , apa yang membuatkan produk ini apa yang berbeza? Ia adalah lama serbuk shake - jenis yang sama , dan masih memerlukan exercise. Mengapa saya mesti cuba Cinch ?

Cinch , nama itu sendiri mewakili satu kebimbangan utama ramai wanita dan lelaki selepas inci...inci2 yang jahat ni terus menerus disimpan dan membina bagai juara!.. dan tidak akan mengecut. Where is the magic in Cinch?

Cinch memang power dengan Leucine - dirumus khas untuk membantu break the diet cycle supaya kita boleh menjaga otot yang kita ada, membakar lemak yang kita tidak perlu dan kehilangan inci kita tidak mahu .

What a great promise!  Saya telah mula 2 sudu pertama saya. Saya masih ingat pearl bubble tea  yang pada asasnya dibuat daripada shake juga, jadi dalam teori, mengapa saya tidak boleh menikmati slimming powder (cinch) yang sihat ini seperti mana  saya menikmati pearl bubble tea? then saya baru perasan bila Cinch ni sejuk lagi nikmat rasanya!. saya campurkan 2 sudu dengan air dan 1 kiub ais .. kemudian goncang goncang goncang ... de- li- ci -ous uols!!!

Itulah permulaan rancangan diet saya untuk Januari..saya harap untuk hilang lebih inci. Saya akan bercerita lebih lanjut tentang Cinch  ni... Honestly, saya tidak  lagi gemuk...only few kilos to go, since I am that lazy to exercise..

so Cinch , please don't let me down.. 

Bagaimanapun, apa-apa hal mesti dibuat dengan   bijak. Melalui pembacaan dan pemahaman saya, kita mempunyai 5 konsep utama dalam penurunan berat badan iaitu:-

1. kawalan kalori
2. protein yang tinggi
3. karbohidrat rendah
4. 3 liter air
5. Latihan / senaman

Orang biasa seperti kita, memerlukan lebih kurang 2000 kalori setiap hari. Tetapi untuk kehilangan berat badan we need to cut that down to 1300-1500 pengambilan kalori , jadi baki 500 akan dibakar dari lemak yang sedia ada 'lemak jahat-dan- degil ' dalam badan kita. Dengan cara ini , kita boleh membakar 0,5-2 kg setiap minggu berdasarkan kawalan kalori sahaja!

so, kalau anda serius tentang inch loss/ hilang berat badan, anda boleh ikut contoh mudah di bawah ni dan tengok jika ia berfungsi ..

Pelan diet hari 1;

Sarapan -2 sudu Cinch coklat shake
          -2 keping roti bijirin penuh ( atau mana-manaslow release carb seperti oat, malt, wheat germ etc2 )

Exercise!

Makan tengah hari - Makan lebih sayur dan protein dan kurangkan pengambilan karbohidrat

Tea break- minum apa-apa teh tanpa gula.. teh akan bantu sekat selera anda...

Makan malam- Apa-apa kecuali karbohidrat. Seperti sup dan sebagainya.
buat senaman  ringan seperti berjalan,skipping (jangan terus tidur. Jika selepas itu anda masih lapar, ambil minuman serat yang tinggi seperti oat! .

ingat!! minum 3 liter air sepanjang hari! Add Lecithin, Alfalfa dan Herb-Lax  untuk menu suplimen anda-  untuk hasil yang lebih ajaib!

And report back to me if this is working.. good luck! ;)


Hubungi saya untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang produk Shaklee dan juga mendapatkan harga istimewa

Noratini Jaminon

Shaklee Independent Distributor (ID :928022)

SMS/WHATSAPP 0108227403

FB PAGE : Nini Biz Shop

“Terima Kasih kerana mendapatkan produk Shaklee daripada saya.Saya bertanggungjawab untuk membimbing dan memberi servis kepada anda.Sekiranya anda berminat untuk mendaftar sebagai SID (ahli Shaklee), anda boleh menghubungi saya untuk saya bantu proseskan pendaftaran anda atau boleh juga daftar sendiri dengan walk in di branch Shaklee,dengan mendaftar dibawah ID Shaklee saya 928022 dan anda akan diberikan bimbingan daripada saya…”
10 Tip Cepatkan metabolisme Badan

10 Tip Cepatkan metabolisme Badan

Apa itu metabolisme? metabolisme berasal dari perkataan Greek yang bermaksud perubahan atau transformasi. Dari segi fungsi tubuh dan pemakanan, metabolisme adalah jumlah tenaga ataukalori yang dibakar oleh tubuh untuk mengekalkan fungsi-fungsi tubuh yang asas. Tubuh anda sebenarnya membakar kalori dengan berterusan pada setiap ketika, bukan sahaja apabila anda bersenam, malah semasa anda tidur, menonton tv mahupun membeli belah. Sebagaimana sebuah kenderaan memerlukan minyak untuk menjana kuasa, metabolisme anda merupakan pengawal atau pengurus ‘minyak’ untuk tubuh anda.

metabolisme bagi setiap individu berbeza. Ia bergantung kepada komposisi tubuh individu tersebut iaitu berdasarkan jumlah otot dan jumlah lemak di dalam tubuh. Tisu otot membakar atau menggunakan lebih banyak kalori untuk mengekalkan fungsinya berbanding dengan lemak. Maka, mereka yang mempunyai banyak tisu otot akan mempunyai kadar metabolisme yang lebih tinggi berbanding dengan mereka yang mempunyai lebih banyak lemak.

Persoalannya, bolehkah kadar metabolisme tersebut berubah? Sudah tentu. Sekiranya anda sedang cuba menurunkan berat badan mahupun hanya untuk mengekalkan tahap kecergasan anda, meningkatkan metabolisme anda boleh membantu anda mencapai sasaran tersebut dengan lebih cepat.


Berikut merupakan 10 kaedah mudah untuk meningkatkan metabolisme anda:

10 Tip Cepatkan metabolisme Badan


  1. Minum Air Secukupnya. Anda mungkin biasa mendengar nasihat ini. Memang benar. Meminum 8 gelas air yang disyorkan oleh pakar pemakanan sebenarynya membantu tubuh anda untuk berfungsi pada tahap yang optimum.
  2. Jangan lupa suplemen (klik)kalsium. Kajian menunjukkan bahawa kekurangan kalsium di dalam tubuh mencetuskan hormon yang menyebabkan badan anda berpaut dengan lemak yang sebenarnya boleh dibakar. Anda juga boleh mendapatkan kalsium dari susu rendah lemak, keju, dadih, ikan salmon, taufu dan oatmil.
  3. Makan!Memakan snek dengan kerap dapat membantu. Sekiranya perut anda sudah mula memulas dan berbunyi, ia bermakna ia memerlukan ‘minyak’. Jika anda tidak makan, fungsi tubuh akan menurun dan anda mungkin akan memakan berlebihan pada waktu makan seterusnya. Pilihlah snek yang mempunyai kandungan fiber dan protin yang tinggi seperti buah-buahan, biskut berfiber tinggi atau dadih.
  4. Tidur yang cukup. Tidur sekurang-kurang 7 atau 8 jam setiap malam penting untuk mengekalkan metabolisme yang sihat. Kekurangan tidur boleh mengganggu kebolehan tubuh untuk membakar kalori. (Tidur yang lebih juga tidak baik dan mempunyai kesan yang sama!). Cuba kekalkan rutin tidur yang konsisten dan tidur dan bangun pada masa yang lebih kurang sama setiap hari.
  5. Jangan Stress. Stress meningkatkan jumlah kortisol di dalam tubuh. Kortisol merupakan hormon yang memberitahu tubuh untuk menyimpan lemak sebagai persediaan sekiranya di dalam situasi yang bertekanan tinggi. Melakukan senaman seperti yoga atau bermeditasi adalah contoh yang baik untuk membantu mengurangkan tekanan yang dihadapi.
  6. Sinar mentari baik untuk kesihatan dan metabolisme anda. Kajian menunjukkan bahawa menghabiskan masa yang lama di dalam persekitaran yang tertutup dan gelap mempunyai kesan fisiologi yang sama seperti apabila anda tidur atau menambahkan berat badan. Waktu terbaik untuk berada di luar adalah di antara jam 11 pagi dan 3 petang. Berehatlah sebentar dari tugas-tugas pejabat atau keluarlah dari rumah dan berjalan di luar. Selain daripada mendapatkan sedikit sinar matahari anda juga akan menaikkan kadar jantung anda dan dapat menghirup udara yang segar.
  7. Lakukan senaman menggunakan pemberat. Satu paun otot akan membakar 35 hingga 50 kalori manakala satu paun lemak membakar hanya 5 hingga 10 kalori. Lakukan senaman menggunakan pemberat (weight training). Satu paun otot akan membakar 35 hingga 50 kalori manakala satu paun lemak membakar hanya 5 hingga 10 kalori. Meningkatkan otot di dalam tubuh dapat menaikkan kadar metabolisme asas (basal metabolic rate atau BMR) anda sehingga 40%. Anda tidak perlulah menjadi pengangkat berat seperti atlet bina badan. Menggunakan pemberat yang rendah dan melakukan bilangan ulangan yang tinggi juga terbukti dapat membina otot dan membakar lemak. Interval training atau latihan berkala adalah cara yang baik untuk mendapatkan kesan senaman yang maksimum sekiranya anda sibuk dan sukar mencari masa yang panjang untuk bersenam.
  8. C untuk cergas. Suplemen (klik)Vitamin C juga penting. Vitamin C dan kalsium adalah rakan yang baik dalam meningkatkan metabolisme. Kalsium dapat mempercepatkan metabolisme manakala vitamin C membantu tubuh dalam penyerapan mineral tersebut.
  9. Pedas! Sekiranya anda suka memakan makanan yang pedas dan bercili, ini berita baik untuk anda. Kandungan capsaicin di dalam cili mampu membakar kalori sehingga 30 minit selepas anda memakannya.
  10. Minum Teh Hijau atau Teh Oolong.Gantikan cawan kopi atau teh tarik yang kedua itu dengan teh hijau atau teh oolong. Teh hijau dan teh oolong mengandungi polifenol yang dapat meningkatkan kadar metabolisme. Anda perlu meminum 4 atau 5 cawan sehari untuk melihat kesannya.
kredit to kevin zahri

Hubungi saya untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang produk Shaklee dan juga mendapatkan harga istimewa

Noratini Jaminon

Shaklee Independent Distributor (ID :928022)

SMS/WHATSAPP 0108227403

FB PAGE :Nini Biz Shop

“Terima Kasih kerana mendapatkan produk Shaklee daripada saya.Saya bertanggungjawab untuk membimbing dan memberi servis kepada anda.Sekiranya anda berminat untuk mendaftar sebagai SID (ahli Shaklee), anda boleh menghubungi saya untuk saya bantu proseskan pendaftaran anda atau boleh juga daftar sendiri dengan walk in di branch Shaklee,dengan mendaftar dibawah ID Shaklee saya 928022 dan anda akan diberikan bimbingan daripada saya…”
CARA KURUSKAN BADAN DENGAN SHAKLEE

CARA KURUSKAN BADAN DENGAN SHAKLEE

Omega-3

Makanan yang mengandungi Omega-3 dikatakan boleh membantu menguruskan badan.

Bagaimana?

  1. Memberi kekenyangan


  • Omega-3 didapati dari sumber lemak yang baik. Lemak merupakan molekul berantai panjang, komplex. ianya akan ambil masa yang lama untuk sistem pencernaan kita untuk penghadaman. Jadi fats stay longer in stomach. ini memberi rasa kekenyangan atau kata orang kedah :satiety=kekenyangan :) kalau dah kenyang takkan nk makan kan?

  •     2.  Menggalakkan penggunaan lemak
    • satu kajian yang diterbitkan dalam International Journal of Obesity, pengambilan Omega-3 meningkatkan penggunaan lemak. Bagaimana? Omega-3 sebenarnya boleh merendahkan kandungan insulin. Apa kena mengena dengan insulin? insulin tu ape? 

    insulin adalah sejenis hormon yang menggalakkan penukaran gula kepada lemak


    Jadi, bila pengambilan Omega-3 supress insulin level, kurang insulin akan menyebabkan penukaran gula kepada lemakuntuk disimpan. Lebih banyak gula akan digunakan, kurang gula ditukarkan kepada simpanan lemak. paham?hehe

       3. Protein
    • High Protein memang popular. ada yang makan telur putih sebab nk diet, taknak ambil karbo takut gemuk katanya. apa pun pilihan anda karbo adalah hasil terbaik untuk penghasilan tenaga. There is no magic Food. tiada istilah makanan ajaib yang boleh membekalkan semua nutrien untuk kita.

    • Kenapa makanan tinggi protein boleh kuruskan badan? Protein memberi kekenyangan yang lama kepada kita kerana struktur protein yang komplex berbanding karbohidrat. Ini menyebabkan protein sukar diurai dan berada dalam perut kita dan kita kenyang. bila kenyang tapi takkan nak makan lagi?

    • jangan salah faham ye. boleh diurai/dicerna, cuma lambat sikit je. berbeza kes dengan baby, ada kan baby disuap pisang/nestum masa sebelum 6 bulan lagi...kan dia tidur lama? itu kerana sistem penghadamannya kurang matang dan ambil masa yang sangat lama untuk mencerna makanan. itu yang kenyang lama, sbb perut penuh dan dia sebenarnya struggle untuk mencerna makanan yang begitu komplex. berbeza dengan susu ibu yang ringkas dan tak bebankan sistem penghadaman bayi *selingan*

    • protein mengandungi acid amino yang dinamakan Leucine dan Lysine. acid amino ni macam blok2 binaan bagi protein. macam bata yang membina dinding. setiap bata adalah acid amino.


    Cinch Shaklee dijana oleh Leucine

    • Lycine sangat penting untuk menghasilkan carnitine yang bertanggungjawab menukar asid kepada tenaga dan membantu menurunkan paras kolestrol. bagus Lysine ni kan? Selain tu Lysine berfungsi membantu tubuh menyerap kalsium, membina kolagen dan juga memegang otot (bila dah kurus, taklah menggeleber). Leucine amat penting dalam pembinaan struktur protein.


    • Tapi kena ingat ambil potein berpada2. pengambilan protein berlebihan akan membebankan ginjal!. ini kerana ginjal akan memproses protein untuk disingkirkan jika berlebihan, 

    • kacang soya adalah sumber tumbuhan yang baik. Disarankan pengambilan protein bersumberkan tumbuhan kerana sumber haiwan mengandungi lemak dan kolestrol yang tinggi.


    Energy Soy Protein Shaklee




    Serat/fiber
    pengambilan serat membantu kita merasa kenyang lebih lama.



    Lecithin
    • berfungsi menjadi pemecah kepada lemak (fats emulsifier).. lemak2 yang dipecah digabungkan dengan diet yang tinggi serat dan air akan membantu menguruskan badan..





    B Complex
    • keluarga vitamin B menjadi pemangkin menghasilkan tenaga..Maksudnya bila kita makan, Vitamin B akan membantu pengoksidaan karbohidrat/lemak/protein untuk hasilkan tenaga. Dalam erti kata lain pembakaran sumber tenaga lebih cepat.


    Hubungi saya untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang produk Shaklee dan juga mendapatkan harga istimewa


    Noratini Jaminon

    Shaklee Independent Distributor (ID :928022)

    SMS/WHATSAPP 0108227403

    FB PAGE : Nini Biz Shop

    “Terima Kasih kerana mendapatkan produk Shaklee daripad saya.Saya bertanggungjawab untuk membimbing dan memberi servis kepada anda.Sekiranya anda berminat untuk mendaftar sebagai SID (ahli Shaklee), anda boleh menghubungi saya untuk saya bantu proseskan pendaftaran anda atau boleh juga daftar sendiri dengan walk in di branch Shaklee,denganmendaftar dibawah ID Shaklee saya 928022 dan anda akan diberikan bimbingan daripada saya…”
    ATASI  MIGRAIN DENGAN KEBAIKAN B-COMPLEX SHAKLEE

    ATASI MIGRAIN DENGAN KEBAIKAN B-COMPLEX SHAKLEE

    Happy pill nama diberi.. penuh khasiat biotin dan pelbagai B 

    Kalo rase stress nak mengamuk dengan semua orang ape kata 
    Telan sebiji pil kuning nie 

    B-complex   instant energy and stress relief provider. 

    Suka tak? Huhu I love sebab bagi effek kurus sekali. Awat??


    lagi 1 dia bagi booast metabolism la. 

    • ada orang suke b complex untuk dapat anak (makanla sebulan sebelum menikah. insha allah lekat!)
    • ada orang suke b complex sbb bantu atasi migrain, stress (sesuai untuk student yg suke tido x menentu, belajar sampai larut malam kan...telan sebiji sehari)
    • ada orang suke b complex untuk ibu2 yg susukan anak dan sedang berpantang yg senang stress.. kang stress xdapat hasilkan susu ibu yg banyak, kena tenang kalau nk susukan anak, barulah anak kenyang dan ibu boleh rehat lama sikit
    • ada orang suke b complex untuk tambah berat badan, bagi badan tu bertenaga sikit. tak dela letih je walaupun kurus


    Apa manfaat Vitamin B- Complex ni??

    
    * Menukar makanan kepada tenaga
    * Melawan tekanan
    * Membantu tumbesaran
    * Merawat rambut gugur & beruban
    * Baik untuk mata
    * Mencegah anemia
    * Meredakan senggugut
    * Meredakan alahan

    Ni adalah antara kandungan VITAMIN B COMPLEX SHAKLEE...(B FOR BEAUTY) 


    ~ Vitamin B1~menggalakkan pertumbuhan dan merangsang fungsi otak, membantu kesihatan sistem saraf, mencegah kelesuan, meningkatkan stamina, membantu sistem pencernaan dan metabolisma

    ~ Vitamin B2~Memproses asid amino dan lemak.Juga membantu mengaktifkan vitamin B-6 dan asid folic.

    ~ Vitamin B3~Membantu mengurangkan kolestrol didalam darah dan pengaliran kolestrol dalam darah;membantu dalam kesihatan kulit yang baik,membantu sistem pencernaan.. Kajian klinikal membuktikan kadar B3 yang rendah dapat menyebabkan depresi dan seterusnya meninggikan kadar utk menjadikan seseorang psyco/sakit mental

    ~ Vitamin B5~Membantu mengurangkan stress fizikal/mental; membantu mengurangkan penuaan pramatang

    ~ Vitamin B6~Vitamin utama dalam proses asid amino. Mengawal serotonin didalam otak kerana ketidak seimbangan serotonin akan menyebabkan depressi..

    ~ Vitamin B9~Bersama2 dengan vitamin B12, vitamin B9 membantu fungsi neurotransmitter as well as aktiviti mengurangkan depresi didlm badan

    ~ Vitamin B12~Mengawal kesihatan sistem saraf dan membantu pembinaan sel darah. Kekurangan B12 akan menyebabkan depressi,tidak tenteram

    Vitamin B- Complex Shaklee mengandungi semua jenis Vitamin B yang diperlukan oleh tubuh kita..So,jangan tunggu lagi untk dapatkannya.....

    SUMBER 

    Hubungi saya untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang produk Shaklee dan juga mendapatkan harga istimewa

    Noratini Jaminon

    Shaklee Independent Distributor (ID :928022)

    SMS/WHATSAPP 0108227403

    FB PAGE : Nini Biz Shop


    “Terima Kasih kerana mendapatkan produk Shaklee daripada saya.Saya bertanggungjawab untuk membimbing dan memberi servis kepada anda.Sekiranya anda berminat untuk mendaftar sebagai SID (ahli Shaklee), anda boleh menghubungi saya untuk saya bantu proseskan pendaftaran anda atau boleh juga daftar sendiri dengan walk in di branch Shaklee,dengan mendaftar dibawah ID Shaklee saya 928022 dan anda akan diberikan bimbingan daripada saya…”
    Atasi Gastrik dengan Shaklee

    Atasi Gastrik dengan Shaklee

    Beberapa hari kebelakangan ini, ramai yang bertanyakan tentang gastrik. Maka, hari ni jom kita berdiskusi tentang GASTRIK.

    APA ITU GASTRIK?

    Gastrik atau istilah perubatannya, gastritis, adalah sejenis penyakit keradangan pada dinding/pengalas/mukosa perut yang mempunyai rawatan yang efektif. Lazimnya, keradangan berpunca daripada jangkitan bakteria helicobacter pylori (H. pylori) yang turut menjadi penyebab utama kepada kebanyakan ulser perut.




    BAGAIMANA GASTRIK TERJADI?


    Secara mudahnya, perut kita ni umpama kipas, berlipat-lipat sepanjang 25cm dan mampu menampung hampir segelen air dan makanan. Bila perut kosong, tisu perut tadi berlipat-lipat, dan akan mengembang bila ada makanan atau minuman masuk. Disinilah makanan dan minuman akan diproses dan disimpan sebelum dikumuh melalui usus. Ketika proses pencernaan berlaku, kelenjar pada dinding perut akan merembeskan jus gastrik, enzim dan asid perut untuk bantu pencernaan dan antara asid yang dirembes ialah asid hidroklorik. Asid ni seperti yang kita maklum bersifat menghakis dan jika tidak ada keseimbangan keasidan dalam perut, boleh sebabkan radang yang lebih teruk.






    PUNCA LAIN TERJADINYA GASTRIK?
    • Peminum arak (arak ni bersifat asid) 
    • Perokok 
    • Makan dengan berlebihan 
    • Makan makanan yang terlalu pedas 
    • Sering guna ubat penahan sakit (pain killer) 
    • Jangkitan 
    • Skipping meals 
    • Stress
    SIMPTOM PESAKIT GASTRIK
    • Tiada selera makan 
    • Upset Stomach - tidak hadam dengan baik 
    • Perut memulas - bila makan bertambah sakit 
    • Muntah-rasa loya 
    • Cirit birit - najis berwarna hitam 
    • Lemah, demam 
    • Kembung perut-sakit dada 
    • Pedih ulu hati
    CARA MERAWAT DAN MENANGANI GASTRIK


    Terdapat banyak cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi masalah ini. Antaranya:
    • Berhenti merokok dan minum minuman beralkohol 
    • Hentikan pengambilan ubat tahan sakit 
    • Amalkan pemakanan sihat dan makan secara teratur (sarapan, makan tengah hari dan malam). Pada bulan puasa, kena bangun sahur dan sebaiknya melewat-lewatkan bersahur 
    • Makan sedikit-sedikit tetapi kerap 
    • Kurangkan makanan berempah, bercili, masam 
    • Kurangkan minuman mengandungi kafein (kopi, teh dan minuman berkarbonat) 
    • Ambil susu kerana sifat susu yang beralkali boleh mengurangkan keasidan perut
    Selain itu, terdapat juga individu yang terpaksa bergantung kepada ubat bagi mengurangkan ketidakselesaan masalah gastrik ini. Namun yang demikian, seperti yang kita semua sedia maklum, pengambilan ubat-ubatan secara terus-terusan tidak digalakkan kerana ianya mungkin boleh membawa kepada kemudaratan di lain hari.


    KURMA MEMBANTU PENYAKIT GASTRIK

    Dalam satu kajian yang dilakukan oleh Universiti King Saud, Saudi Arabia, menunjukkan bahawa bahan ethanolic yang dikeluarkan dari jus kurma sangat boleh digunakan sebagai bahan remedi yang mujarab untuk merawat penyakit gastric ulcer. Ini berkemungkinan disebabkan kurma mempunyai keupayaan sebagai antioksidan.
    (rujuk: Al-Qarawi AA, Abdel-Rahman H, Ali BH, Mousa HM, El-Mougy SA.The ameliorative effect of dates (Phoenix dactylifera L.) on ethanol-induced gastric ulcer in rats. J Ethnopharmacol. 2005 Apr 26;98(3):313-7)

    CADANGAN SUPLEMEN SHAKLEE UNTUK MERAWAT GASTRIK

    1) Energizing Soy Protein - ESP

    ESP yang juga merupakan sumber protein unggul daripada kacang soya merupakan sejenis tumbuhan yang tinggi sifat alkalinya yang dapat meneutralkan keasidan di dalam perut. Di samping itu, nutrien protein yang terkandung di dalam ESP sangat membantu membina sel-sel badan yang baru bagi menggantikan sel-sel lama yang telah rosak akibat dihakis oleh asid hidroklorik berikutan proses pencernaan makanan.


    Harga runcit bagi ESP ialah RM150. 
    Hubungi saya untuk dapatkan harga istimewa! Berbaloi-baloi

    Selain ESP, anda juga mengambil tambahan supplemen Ostematrix dan Peppermint Ginger Plus untuk merawat masalah gastrik. 

    2) Ostematrix 


    Pesakit gastrik disarankan untuk mengambil susu atau kalsium, kerana ianya bersifat alkali dan mampu meneutralkan asid di dalam perut.


    Harga runcit bagi Ostematrix ialah RM61. Hubungi saya untuk dapatkan harga istimewa! Berbaloi-baloi


    3) Peppermint Ginger Plus

    Shaklee Peppermint Ginger Plus mengandungi herba asli pudina, halia, jintan hitam dan jintan manis untuk rasa yang nyaman dan melegakan ketidakselesaan perut. Pil-pil juga boleh dihancurkan dan dicampur dengan air panas untuk minuman herba semulajadi.


    Harga runcit bagi Peppermint Ginger Plus ialah RM45. Hubungi saya untuk dapatkan harga istimewa! Berbaloi-baloi



    sumber



    Hubungi saya untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang produk Shaklee dan juga mendapatkan harga istimewa

    Noratini Jaminon

    Shaklee Independent Distributor (ID :928022)

    SMS/WHATSAPP 0108227403

    FB PAGE :Nini Biz Shop

    “Terima Kasih kerana mendapatkan produk Shaklee daripad saya.Saya bertanggungjawab untuk membimbing dan memberi servis kepada anda.Sekiranya anda berminat untuk mendaftar sebagai SID (ahli Shaklee), anda boleh menghubungi saya untuk saya bantu proseskan pendaftaran anda atau boleh juga daftar sendiri dengan walk in di branch Shaklee,denganmendaftar dibawah ID Shaklee saya 928022 dan anda akan diberikan bimbingan daripada saya…” 
    Keputihan Semasa Hamil

    Keputihan Semasa Hamil


    Semua wanita hamil pasti pernah mengalami keputihan selama kehamilan. Namun, bilakah keadaan tersebut dapat dikatakan normal? Apakah keputihan ini merupakan reaksi jangkitan?

    Jom baca di bawah!

    Keputihan atau dalam perubatan moden  disebut juga dengan fluor albus, merupakan cairan yang dikeluarkan oleh vagina.  

    Kenapa wanita hamil lebih banyak keputihan? Keputihan terjadi kerana adanya perubahan hormon di saat kehamilan. Kehamilan membuat aliran darah yang meningkat ke daerah kewanitaan di mana hal ini mempengaruhi pengeluaran cairan vagina semakin meningkat. Cairan ini  bermanfaat mencegah infeksi dari vagina menyebar ke arah rahim. Namun, hal ini jarang berlaku  malah memungkinkan terjadinya jangkitan pada vagina jika  tidak menjaga kebersihan bahagian tersebut. Hal ini kerana selama kehamilan, biasanya wanita mengalami kesulitan untuk membersihkan daerah intimnya.

    Keputihan selama kehamilan bersifat normal jika cairan yang dihasilkan biasanya berwarna jernih cenderung ke putih, tidak berbau, tidak gatal dan tidak sakit.

    Keputihan yang tidak normal saat kehamilan banyak disebabkan oleh sejenis kulat (Candida albicans), dimana gejala yang ditemui adalah :
    • Timbulnya cairan berwarna putih kekuningan
    • Jumlahnya banyak
    • Rasa gatal yang tak tertahankan.
    Faktor hormon menjadi punca utama mudahnya terjadi jangkitan oleh  Candida. Bahagian intim kewanitaan yang lembab yang disebabkan sulitnya seorang wanita hamil dengan perut yang besar untuk membersihkan dan mengeringkan bahagian intim tersebut. akibat penggunaan bahan cucian intim secara berpanjangan menyebabkan kehilangan bakteria baik. Penyakit diabetes mellitus juga boleh meyebabkan kekebalan tubuh menurun dan memudahkan jangkitan Candida.


    Selain kulat, keputihan saat kehamilan dapat pula terjadi kerana bakteria, yang biasa disebut bakteriosis vaginalis (BV). Paling sering disebabkan oleh Gardnerella vaginalis. Gejala yang ditemui seperti
    • Cairan berwarna putih krim seperti keju
    • Berbau hamis, dan
    • Sakit pada bahagian intim kewanitaan.
    Trichomonas vaginalis merupakan protozoa yang  sering menyebabkan jangkitan vagina pada kehamilan. Organisme ini mengakibatkan lendiran vagina menjadi berwarna kuning kehijauan, kental, dan berbau busuk, disertai rasa sakit semasa melakukan hubungan intim

    Jika anda yang sedang hamil mengalami tanda-tanda keputihan abnormal sebaiknya segeralah berjumpa dengan doktor anda. Rawatan untuk keputihan abnormal perlu segera dan mendapat rawatan  khusus agar infeksi yang terjadi di vagina tidak mencapai rahim dan seterusnya membahayakan kandungan.

    Disarankan untuk menjaga kebersihan dan kekeringan bahagian intim kewanitaan agar tidak kertambah teruk masalah keputihan. Beberapa cara adalah:
    • Hindarilah penggunaan tampon atau pantyliners,
    • Hindari melakukan douche vagina,
    • Hindari menggunakan pembersih keintiman kewanitaan terlalu kerap,
    • Gunakanlah seluar dalam yang  tidak terlalu ketat dengan bahan kapas
    Semoga bermanfaat bagi para wanita yang sedang menantikan kelahiran bayi anda

    rujukan:


    2. Fortner, Kimberly B.; Szymanski, Linda M.; et .al, Johns Hopkins Manual of Gynecology and Obstetrics, The, 3rd Edition;Maryland,2007

    Namun jika anda mahu mendapatkan supplement selamat untuk kandungan anda padahal anda mengalami keputihan anda boleh mencuba:

    GARLIC, ZINC COMPLEX DAN VITALEA

     GARLIC  

    Pembuatan supplement Garlic Complex dilakukan pada terkawal iaitu pada suhu bilik tanpa haba semata-mata untuk mengekalkan pengaktifan Allicin pada tahap 100%. (tidak semua garlic yang dijual dipasaran mempunyai Allicin aktif. Allicin merupakan sebatian organosulfur yang terkandung dalam bawang putih yang mempunyai kelebihan sebagai antibakteria dan anti kulat, dan mempunyai sifat penyembuh.

    •  Mengelakkan + merawat jangkitan bakteria + virus + kulat 
    •  Merawat parasit dalaman dan luar seperti kutu + nyamuk.
    • Boleh membunuh beberapa jenis bakteria yang telah menjadi imun atau tahan antibiotik moden pengambilan bawang putih boleh mengurangkan risiko membangunkan beberapa jenis kanser, terutamanya kanser saluran gastrousus.
    • Meningkatkan tahap antioksidan keseluruhan badan + merupakan sumber selenium = ubat anti-kanser yang kuat 


    VITALEA


    • Multivitamin Shaklee yang istimewa ini disaluti serbuk nutrisi spirulina (itulah sebabnya ia berwarna hijau).
    •  Munurut eksperimen, multivitamin Vitalea Shaklee ini multivitamin yang paling cepat terlarut dalam air dan juga tubuh manusia.
    •  Mineral yang terkandus  di dalamnya mudah berintegrasi dengan protein untuk penyerapan (oleh usus kecil) yang lebih pantas.

    ** AWAS: Vita-lea mengandungi Alfalfa dan tidak sesuai diambil oleh penghidap SLE.**

    NOTA:  Asid Folik terdapat dalam Vita-lea, bagus untuk yang senang hamil dan yang merancang untuk hamil 


    ZINC COMPLEX 
    1. Zink merupakan mineral yang perlu ada dalam setiap sel tubuh kita.  Ia merangsang tindakan bagi 100 enzim iaitu bahan-bahan yang menggalakkan reaksi-reaksi biokimia dalam tubuh kita.
    2. Zink hadir di dalam semua sel tubuh badan sebagai sebahagian daripada tindak balas enzim di mana ianya terlibat di dalam pelbagai aktiviti biokimia. Zink perlu untuk tumbesaran dan perkembangan tubuh badan.
    3. Satu tablet membekalkan 100% Nilai Harian bagi zink. Dirumus dengan zink glukonat yang mempunyai bio yang tinggi di dalam bes alfalfa dan barli panggang serta dengan rumusan sayur-sayuran.
    4. Zinc Complex Shaklee merupakan faktor dalam memelihara kesihatan yang baik dan membantu dalam memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein.  Ia juga menyediakan kalsium untuk memelihara kesihatan.
    5. Produk ini mengandungi alfalfa (Medicago sativa). Individu yang menghidap lupus eritematosus sitemik perlu meminta khidmat rundingan pakar sebelum mengambil produk ini.


    Hubungi saya untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang produk Shaklee dan juga mendapatkan harga istimewa

    Noratini Jaminon

    Shaklee Independent Distributor (ID :928022)

    SMS/WHATSAPP 0108227403

    FB PAGE : Nini Biz Shop



    “Terima Kasih kerana mendapatkan produk Shaklee daripada saya.Saya bertanggungjawab untuk membimbing dan memberi servis kepada anda.Sekiranya anda berminat untuk mendaftar sebagai SID (ahli Shaklee), anda boleh menghubungi saya untuk saya bantu proseskan pendaftaran anda atau boleh juga daftar sendiri dengan walk in di branch Shaklee,denganmendaftar dibawah ID Shaklee saya 928022 dan anda akan diberikan bimbingan daripada saya…”

    Labels

    Niniyamino.com © . Designed by MaisarahSidi.com