CARA KURUSKAN BADAN DENGAN SHAKLEE

noratini jaminon | 1/28/2014 12:04:00 am | 0 Komen
Omega-3

Makanan yang mengandungi Omega-3 dikatakan boleh membantu menguruskan badan.

Bagaimana?

  1. Memberi kekenyangan


  • Omega-3 didapati dari sumber lemak yang baik. Lemak merupakan molekul berantai panjang, komplex. ianya akan ambil masa yang lama untuk sistem pencernaan kita untuk penghadaman. Jadi fats stay longer in stomach. ini memberi rasa kekenyangan atau kata orang kedah :satiety=kekenyangan :) kalau dah kenyang takkan nk makan kan?

  •     2.  Menggalakkan penggunaan lemak
    • satu kajian yang diterbitkan dalam International Journal of Obesity, pengambilan Omega-3 meningkatkan penggunaan lemak. Bagaimana? Omega-3 sebenarnya boleh merendahkan kandungan insulin. Apa kena mengena dengan insulin? insulin tu ape? 

    insulin adalah sejenis hormon yang menggalakkan penukaran gula kepada lemak


    Jadi, bila pengambilan Omega-3 supress insulin level, kurang insulin akan menyebabkan penukaran gula kepada lemakuntuk disimpan. Lebih banyak gula akan digunakan, kurang gula ditukarkan kepada simpanan lemak. paham?hehe

       3. Protein
    • High Protein memang popular. ada yang makan telur putih sebab nk diet, taknak ambil karbo takut gemuk katanya. apa pun pilihan anda karbo adalah hasil terbaik untuk penghasilan tenaga. There is no magic Food. tiada istilah makanan ajaib yang boleh membekalkan semua nutrien untuk kita.

    • Kenapa makanan tinggi protein boleh kuruskan badan? Protein memberi kekenyangan yang lama kepada kita kerana struktur protein yang komplex berbanding karbohidrat. Ini menyebabkan protein sukar diurai dan berada dalam perut kita dan kita kenyang. bila kenyang tapi takkan nak makan lagi?

    • jangan salah faham ye. boleh diurai/dicerna, cuma lambat sikit je. berbeza kes dengan baby, ada kan baby disuap pisang/nestum masa sebelum 6 bulan lagi...kan dia tidur lama? itu kerana sistem penghadamannya kurang matang dan ambil masa yang sangat lama untuk mencerna makanan. itu yang kenyang lama, sbb perut penuh dan dia sebenarnya struggle untuk mencerna makanan yang begitu komplex. berbeza dengan susu ibu yang ringkas dan tak bebankan sistem penghadaman bayi *selingan*

    • protein mengandungi acid amino yang dinamakan Leucine dan Lysine. acid amino ni macam blok2 binaan bagi protein. macam bata yang membina dinding. setiap bata adalah acid amino.


    Cinch Shaklee dijana oleh Leucine

    • Lycine sangat penting untuk menghasilkan carnitine yang bertanggungjawab menukar asid kepada tenaga dan membantu menurunkan paras kolestrol. bagus Lysine ni kan? Selain tu Lysine berfungsi membantu tubuh menyerap kalsium, membina kolagen dan juga memegang otot (bila dah kurus, taklah menggeleber). Leucine amat penting dalam pembinaan struktur protein.


    • Tapi kena ingat ambil potein berpada2. pengambilan protein berlebihan akan membebankan ginjal!. ini kerana ginjal akan memproses protein untuk disingkirkan jika berlebihan, 

    • kacang soya adalah sumber tumbuhan yang baik. Disarankan pengambilan protein bersumberkan tumbuhan kerana sumber haiwan mengandungi lemak dan kolestrol yang tinggi.


    Energy Soy Protein Shaklee




    Serat/fiber
    pengambilan serat membantu kita merasa kenyang lebih lama.



    Lecithin
    • berfungsi menjadi pemecah kepada lemak (fats emulsifier).. lemak2 yang dipecah digabungkan dengan diet yang tinggi serat dan air akan membantu menguruskan badan..





    B Complex
    • keluarga vitamin B menjadi pemangkin menghasilkan tenaga..Maksudnya bila kita makan, Vitamin B akan membantu pengoksidaan karbohidrat/lemak/protein untuk hasilkan tenaga. Dalam erti kata lain pembakaran sumber tenaga lebih cepat.


    Hubungi saya untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang produk Shaklee dan juga mendapatkan harga istimewa


    Noratini Jaminon

    Shaklee Independent Distributor (ID :928022)

    SMS/WHATSAPP 0108227403

    FB PAGE : Nini Biz Shop

    “Terima Kasih kerana mendapatkan produk Shaklee daripad saya.Saya bertanggungjawab untuk membimbing dan memberi servis kepada anda.Sekiranya anda berminat untuk mendaftar sebagai SID (ahli Shaklee), anda boleh menghubungi saya untuk saya bantu proseskan pendaftaran anda atau boleh juga daftar sendiri dengan walk in di branch Shaklee,denganmendaftar dibawah ID Shaklee saya 928022 dan anda akan diberikan bimbingan daripada saya…”

    No comments:

    Post a Comment

    Labels

    Niniyamino.com © . Designed by MaisarahSidi.com