13 FAKTA PEMAKANAN TAMBAHAN YANG ANDA PERLU TAHU

13 FAKTA PEMAKANAN TAMBAHAN YANG ANDA PERLU TAHU



Kenapa kita tak dapat bergantung pada pemakanan sahaja untuk keperluan nutrisi? 

Saya biasa dengar orang cakap 'saya boleh dapat semua nutrisi melalui pemakanan sihat'. 

Ok. Fine. 

Cuba kita tengok 13 Fakta ini :


#1. Masyarakat kita sebernya terlebih makan tapi tak cukup zat

Jarang sekali kita dengar orang meninggal kat Malaysia ni disebabkan kebuluran. Tapi, ramai tidak sedikit yang mengalami masalah penyakit kronik yang banyaknya disebabkan diet yang tak seimbang. Obesiti, Kencing manis, Darah tinggi, jantung - Itu fenomena biasa!

Kajian populasi di US (Malaysia tiada statistik lagi, tapi lebih kurg sama je actually) mendapati : Kekurangan nutrisi adalah seperti berikut ~ 90% in vit. B6, 75% in magnesium,68% in calcium, 57% in iron, 50% in vitamin A, 45% in vitamin B1, 41% in vitamin C, 34% in vitamin B2, 34% in vitamin B12....and the list goes on.

#2. Zat dalam tanah kita semakin berkurangan

Industri pertanian sekarang mementingkan kuantiti dari kualiti. Tanah tidak dibaja semula. Tumbuhan di modofikasi secara genetik (GMO) - satu umbut pisang boleh diproses dalam makmal dan di klon atas agar plate menjadi 1500 anak pisang! Itu tak termasuk penggunaan racun seranggan yang berleluasa lagi. Kualiti sayur dan buahan sekarang tak sama cam dulu.

Saya pernah ada kawan yg mengusahakan nenas, complain produk dia tak dapat masuk ke Singapore sbb dapat di kesasn mereka meracun 2 kali - So, tendang balik ke Malaysia. Jual kat sini je. Siapa makan? Cer citer.. huhu

Ada juga yang akan komen, sedikit racun dibenarkan.. memang betul, tapi kalu lama-lama terkumpul, jadi bukit jugak kan.. Sebab tu kes kanser semakin meningkat.

#3. Industri Makanan Terproses yang berleluasa
Banyak makanan yang dijual sekarang - kebanyakkannya terproses samada di dedahkan pada cahaya, oksigen perubahan drastik suhu semasa pemprosessan - Ini akan merosakkan zat-zat yang terkandung dalam makanan.

Cuba fikir - Apa zat yang ada dalam Potato Chips yang anak-anak kita makan? atau whatever 'jajan' yang masuk dalam mulut.

#4: Proses Penyimpanan Makanan dan Transportation.
Siapa boleh confirmkan yang ayam kita makan di McD atau KFC tu ayam yang baru disembelih semalam? Seminggu? Sebulan atau 6 bulan lepas?

Daging burger tu bila di proses? Sebulan? Setahun? 2 tahun?

Semuanya telah ditambah dengan pengawet agar boleh tahan bertahun-tahun. Itulah kemajuan Food Industries!


#5: Home Storage Food.

Tadi kat McD dengan KFC, sekarang cuba tengok rumah kita sendiri. Berapa lama kita simpan sayur-sayuran dan buah-buahan kat rumah?

Setiap hari nutritional value akan semakin menurun walaupun kita simpan didalam peti ais. Apatah lagi sayur yang dah kita simpan lama, hatta ikan atau ayam yang dah sebulan? Nutrisi kian merudum.


#6. Pencemaran Alam Sekitar kita.

Setiap tahun 6 billion pounds bahan-bahan kimia di lepaskan dibumi.
Ada yang masuk dalam udara - kita hidu. ada yang masuk dalam air - kita minum. Ada yang masuk dalam makanan - kita makan. Ada yang dipersekitaran - kita sentuh.

Kita tak banyak pilihan. Macamana nak elakkan semua tu? Duduk di pergunungan Himalaya? Tanam pokok sendiri. Minum air gunung. Hidu udara segar setiap hari. No fast food. No processed food. No stress. No traffic jem. Jika mampu - kita mungkin tidak perlu ambil sebarang supplements. Life is so ideal.


#7. Pengumpulan toksin dalam haiwan yang kita makan.

Ikan dicemari merkuri. Ayam di inject supaya cepat besar. Lembu diberi makanan 'chemical based' supaya banyak daging, cepat besar. Banyak produksi, banyak untung.

Kita yang makan ikan, ayam dan live stock yang mengandungi hormon dan antibiotik. Telur tak original pun ada. Huh.. macam-acam ada! Semua ini akan menggangu kesuburan kita, pembesaran anak-anak dan menyumbang kepada penyakit2 kronik yang merbahaya.

#8. "Energy" pollution di sekeliling


Kanak-kanak pun dah ada hp. Radiasi dimana-mana. Setiap masa. Cuma kita tak namapk. Ia membantu tapi dalam masa menjadi radikal-radikal bebas yang sama membantu merosakkan sel-sel dalam tubuh kita.


#9. Stress dimana-mana.

Mana ada orang yang hidup tak ada stress. Hatta, orang yang duduk di hospital bahagia lagi stress bila kena electrical current treatment di kepala!

Stress yang kronik dan berulang-ulang akan menurunkan paras tenaga anda dan menghasilkan hormon yang seterusnya akan memberi impak negative kepada sistem imun anda dan mempercepatkan proses penuaan.

Sebab tu orang yang selalu senyum, ketawa berpada-pada nampak lebih muda 

#10. Merokok. Alkohol.

= Semua tabiat ini akan menghabiskan stok nutrisi dalam badan. Satu batang rokok akan drained off ~ 250mg vitamin c dalam badan. Satu hari hisap 10 batang. 2500mg vitamin c hilang setiap hari. Macamana nak ganti? 5 biji Vitamin C 500mg SR atau Makan 7 biji oren dengan kulit-kulitnya skali. Boleh? hihi


#11. Sistem Penghadaman yang tidak baik.

Sembelit. Gastric. Chron's disease. Selalu kembung. Banyak gas - semua ini masalah sistem penghadaman yang akan menggangu penyerapan nutrisi. Kita makan makanan yang berkualiti, organic tapi tak dapat nak diserap. Camner? anda perlukan pemakanan tambahan untuk memperbaiki sistem usus anda.

#12. Ubat-Ubatan

Badan kita adalah mesin kompleks. Ia akan saling bertindakbalas. Jika kita makan apa-apa ubat, ada yang mungkin akan berinterksi dengan supplements yang menyebabkan keperluan vitamin tersebut semakin meningkat. Contohnya : 

Wanita yang mengambil pil perancang keluaraga - Anda perlu lebih Vit B6.

Pesakit Diabetes yang mengambil Gucophage - Anda perlu tingkatkan pengambilan calcium, B12 and folic acid. 

Jika anda pesakit yang mengambil ubat Warfarin - Anda tidak memerlukan dos Omega atau Vitamin E yang tinggi. Ini boleh menyebabkan pendarahan.

Boleh ambil, tapi perlu berhati-hati.

#13. Special Group : Pregnancy, Breastfeeding, Children, Teenager, Elderly and Chronic disease or disorder.

Pengambilan makanan tambahan akan membantu golongan berisiko ini untuk mendapat nutrisi yang lebih lengkap untuk pertumbuhan dan kesihatan optimun.


BOTTOM LINE: Kehidupan dan gaya hidup sekarang mendedahkan kita kepada pelbagai penyakit. Dalam keluarga saya sendiri dan kawan-kawan pun, ramai yang darah tinggi pada usia muda. Ada yang meninggal akibat serangan jantung pada usia 30 tahun.

Terpulang pada kita di mana prioriti kita. 


If you think health is expensive. Then, try sickness! ~ Saya suka qoutes ni.

Kita berusaha. Kita cuba buat yang terbaik untuk menjaga jasad amanah Allah ini.


Share Jika Anda Prihatin. Saya doakan anda yang sedang membaca article ini dikurniakan kesihatan yang terbaik di sepanjang hayat anda. 



-Dr. Malinda


Hubungi saya untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang produk Shaklee dan juga mendapatkan harga istimewa


Noratini Jaminon

Shaklee Independent Distributor (ID :928022)

SMS/WHATSAPP 0108227403


FB PAGE : Nini Biz Shop

“Terima Kasih kerana mendapatkan produk Shaklee daripada saya.Saya bertanggungjawab untuk membimbing dan memberi servis kepada anda.Sekiranya anda berminat untuk mendaftar sebagai SID (ahli Shaklee), anda boleh menghubungi saya untuk saya bantu proseskan pendaftaran anda atau boleh juga daftar sendiri dengan walk in di branch Shaklee,dengan mendaftar dibawah ID Shaklee saya 928022 dan anda akan diberikan bimbingan daripada saya…”



PROMO MAY 2014 - MEAL SHAKES SHAKLEE (BUY 6 FREE 1)

PROMO MAY 2014 - MEAL SHAKES SHAKLEE (BUY 6 FREE 1)






Shaklee Meal Shakes merupakan makanan segera yang rendah lemak dan rendah-glycemic. Rasanya juga enak serta boleh dibancuh dengan mana-mana hidangan atau snek lain.

Ia mengandungi 19 vitamin utama dan mineral tambahan dan jika dihidang seperti yang disarankan ia kaya dengan sumber kalsium dan protein yang amat diperlukan oleh kanak-kanak untuk membesar, kuat dan sihat. Pilihan protein soya terbaik anda

Setiap bancuhan Meal Shakes memberikan satu pertiga daripada US RDA dengan 19 vitamin/ galian yang diperlukan bersama dengan protein, galian dan 3gm serat. Naturally good nutrition n great taste. No artificial flavor, colors, sweeteners or preservatives added..
·         a wholesome instant breakfast
·         a delicious,inexpensive meal in hurry
·         a nutrition packed meal supplement
·         a detectable snack any time
·         an ideal meal for people watching their weight or controlling total fat cholestrol and sodium

Manfaat Utama MealShake Shaklee

Nutrisi Lengkap - Menyediakan 24 jenis vitamin,mineral dan zat perlu.Kekurangan pengambilan zat boleh menyukarkan serapan vitamin dan mineral oleh tubuh kita.Ia turut mengandungi lesitin soya yang bekerjasama dengan vitamin larut lemak.
  • Membekalkan Nutrisi Kepada Sel Tubuh - Kaya dengan protin dan tidak mengandungi laktosa.Membantu membina sel-sel kulit,kuku,rambut,organ,darah imun dan lain-lain.
  • Membantu Tumbesaran - Mengandungi asid folic,biotinkalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang-tulang dan sel-sel untuk membesar.
  • Anti-Oksida - Mengandungi vitamin A,C,E,zink,selenium yan merupakan agen anti oksidan yang bertindak melawan jangkitan dan melambatkan sistem penuaan.
  • Mengembalikan Seri Wajah - Mengandungi vitamin B yang lengkap,zat besi dan copper yang cukup untuk membina el-sel darah merah yang sihat,sekaligus memberi kompleksi wajah dan kulit yang lebih cantik.
  • Detoksifikasi - Kaya dengan serat larut untuk membantu membuang lemak berlebihan dan sisa buangan dari perut dan usus.
  • Kelazatan Rasanya - Minuman yang lazat untuk diambil bersama fruktos semulajadi.Penganti segera terhadap kekurangan vitamin,mineral dan juga tenaga.Tidak mengandungi pewarna dan gula tiruan.
  • MealShake Shaklee sesuai dijadikan sarapan pagi kerana ianya penuh khasiat. 

6 Sebab Kenapa Perlu bagi Anak Anda Mealshake..??


jom baca 6 fakta tentang Mealshake ni..
  1. ·         Complete Nutrients - Provides 24 types of A to Z essential vitamins, minerals and trace minerals. Deficiency in trace minerals will affects the absorption of vitamins and causes inactive enzymes. It also contains soy lecithin that works hand-in-hand with fat soluble vitamins.
  2. ·         Supplies Key nutrient to cells - Rich in protein (contain no lactose) that helps in forming skin, nails, hair, organs, blood, immunised cells etc.
  3. ·         Aids in Growing Up - Contains folic acid, biotin, rich in calcium and magnesium that are needed for building bones and cells in the growing up process.
  4. ·         Anti-Oxidants - Contains vitamins A, C, E, zinc, selenium which are the anti-oxidant components for anti-ageing.
  5. ·         Restore skin complexion - Contains complete vitamin B-Complex, iron, copper to form healthy red blood cells, thus improves the skin colour complexion. Detoxification - Rich in soluble fibre that helps the (peristalsis of colon and stomach/bowel movement) to excrete excess fat and waste from the colon and stomach.
  6. ·         Great Taste for young and old - Delicious drink with natural fructose; quick replenishment of the necessary nutrients for the body; contain no artificial colouring and artificial sugar.

Siapa yang perlukan Meal Shakes?

  • Perangsang kepada anak yang kurang selera makan
  • Bayi bermula 1 tahun ke atas
  • •Ibu hamil yang mengalami alahan dan sukar untuk makan hidangan yang lengkap dan seimbang
  • pesakit2 dlm proses pemulihan selepas operation
  • mereka yang inginkan kulit cantik, ingin kekal sihat). Especially yang tak gemarkan supplemen dalam bentuk tablet kerana Meal Shakes ni didatangkan dalam bentuk serbuk, dibancuh menjadi minuman yg lazat. 
  • Ibu menyusu yang mahu menguruskan badan
  • Warga emas
  • Meal Shakes juga bagus utk mereka yang ingin menambah/memantau berat badan. 

Apa kata ibu2 yg dah try Meal Shakes?




Set Cadangan Mealshake


1. Set Tambah Berat Badan



VITALEA , MEAL SHAKES , B COMPLEX

Anda boleh rujuk sini untuk info tentang set ini :)


2. Set Anak Bijak


Meal Shakes & Omega Guard
(KIDS COMBO Shaklee)
Meal Shakes dan Omega Guard adalah gabungan terbaik untuk perkembangan Jasmani dan IQ si manja :)

Di SHAKLEE menawarkan vitamin yang terbukti dapat membantu perkembangan fizikal dan minda anak anda. Kombinasi Mealshakes iaitu multivitamin dalam bentuk powder yang menyediakan 24 vitamin dan mineral penting untuk tubuh. Omega Guard Pula menyediakan asid lemak perlu yang tinggi dengan kandungan EPA dan DHA.

Sediakan yang TERBAIK untuk si manja anda! permulaan yang baik pasti menghasilkan perkembangan yang baik! semoga anak2 kita sentiasa sihat,ceria dan comel!

3. Mighty 3 Gem


ESP, MEAL SHAKES, PERFORMANCE DRINK

Set Mighty 3 Gem Programme / SET BERPUASA / SARAPAN YANG SEMPURNA UNTUK BERTENAGA SEPANJANG HARI

Ramai tak sedar yang sarapan merupakan rahsia untuk kekal sihat dan bertenaga sepanjang hari. Dengan tidak bersarapan, anda mungkin:

* Tidak dapat memberi tumpuan untuk masa panjang
*Kurang peka
*Mengambil masa yang lama untuk bertindak balas
*Kandungan gula dalam darah menjadi rendah
*Produktiviti kerja menurun

Di SHAKLEE menawarkan Set Mighty 3 Gems untuk memulakan hari anda dengan sarapan yang lazat dan berkhasiat.

Tak lama lagi bulan Ramadhan bakal tiba, jadi anda boleh amalkan set ini untuk persediaan semasa berpuasa.

UNTUNG UNTUNG UNTUNG UNTUNG UNTUNG UNTUNG UNTUNG UNTUNG UNTUNG UNTUNG UNTUNG UNTUNG UNTUNG UNTUNG UNTUNG ...

Berapa banyak daaa UNTUNGGGGGG...???
Mestilah banyak, orang pandai je tau kire UNTUNG..orang BIJAK die terus rembat BUY 6 FREE 1 OFFER ni...

PESANAN SAYA:
>>> INI ITEM HOT, GILE2 HOT... SILA ORDER LAJU2 !!
>>> Kalau habis, jangan bising kat saya...

... HAPPY MEAL SHAKING~~~

Kalau anda mahukan diskaun , jom daftar ahli Shaklee .. Daftar keahlian Shaklee, RM75 seumur hidup .

1 tong MEAL SHAKES RM113.75 each .

PERHATIAN : Mealshake bukanlah menjadi pengganti makanan (meal replacement) ataupun pengganti kepada susu yang diminum anak anda. Ianya hanya sekadar pemakanan tambahan. Anda masih perlu pastikan anak anda mengambil makanan mengikut piramid makanan yang disarankan.

Untuk mendapatkan set pomosi Buy 6 Free 1 anda, sila hubungi pengedar shaklee sah anda. Lebih mudah hubungi saya untuk mendapatkan product Shaklee anda. Peluang keemasan yang datang setahun sekali sahaja. Memang rugi kalau tak beli time promo tau! 1 family boleh consume (ibu, ayah, anak2) 1 tong tahan 1-2 bulan, jadi kalau beli set promo anda boleh save berbulan2 atau boleh share dengan kawan2 ye :)


Hubungi saya untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang produk Shaklee dan juga mendapatkan harga istimewa


Noratini Jaminon

Shaklee Independent Distributor (ID :928022)

SMS/WHATSAPP 0108227403


FB PAGE : Nini Biz Shop

“Terima Kasih kerana mendapatkan produk Shaklee daripada saya.Saya bertanggungjawab untuk membimbing dan memberi servis kepada anda.Sekiranya anda berminat untuk mendaftar sebagai SID (ahli Shaklee), anda boleh menghubungi saya untuk saya bantu proseskan pendaftaran anda atau boleh juga daftar sendiri dengan walk in di branch Shaklee,dengan mendaftar dibawah ID Shaklee saya 928022 dan anda akan diberikan bimbingan daripada saya…”


NiniBizShop © . Designed by MaisarahSidi.com