Tips Tambahkan Susu Badan Dengan Cepat

Tips Tambahkan Susu Badan Dengan Cepat


Tips Tambahkan Susu Badan Dengan Cepat

Ibu mana yang tak nak susukan anaknya. Dan siapa je yang tak nak kalau ada cara mudah tambahkan susu  badan dengan cepat dan tanpa keluar banyak duit!

Siapa yang bergelar ibu menyusu mesti sangat suka bila ada orang kongsi tips membanyakkan susu ibu. Dalam fikiran sentiasa nak cari maklumat bagi memastikan bekalan susu ibu cukup untuk si manja. Bimbangnya kalau susu berkurangan. Sudahnya ramai ibu yang terjebak mencuba pelbagai ‘milkbooster’ yang ada di pasaran.

Tapi pada Nini lah tak salah kita cuba 'milk booster' ni. As long as ianya tidak berlebihan dan tak memberi mudharat kepada bayi dan ibu. 

Boleh cuba makan yang menambahkan susu badan. Contohnya, Halba, Lobak Putih, Kurma dan lain-lain. 

Nini memang sangat menyokong ibu-ibu untuk menyusukan bayi. Bagusnya susu badan ni adalah susu badan berfungsi menambahkan berat badan bayi. 

Perkongsian daripada Dr Zubaidi Hj Ahmad dalam facebook beliau sangat berguna untuk panduan kepada yang baru bergelar ibu. Semoga bermanfaat!

Ramai yang bertanyakan kepada saya tips tambahkan susu ibu. Bagi saya cara terbaik untuk tambahkan  susu ibu dengan cepat ialah dengan mengetahui teknik berasaskan fisiologi bagaimana susu ibu dikeluarkan.

Kebanyakan suplemen hanya dapat membantu, tetapi bukanlah satu kemestian dapat memperbanyakkan susu.

Secara mudah ingatlah tiga B dalam teknik penyusuan susu ibu, iaitu breast (payudara), bayi (baby), dan otak (brain).

Untuk meningkatkan bekalan susu, payudara memerlukan lebih banyak rangsangan (berbentuk isapan) daripada bayi dan ini kan menggalakkan otak mengeluarkan hormon yang menggalakkan pengeluaran susu.

TIPS MENAMBAHKAN SUSU BADAN DENGAN CEPAT


KERAP BERIKAN SUSU PADA BAYI SEJAK MULA DILAHIRKAN

Menyusukan bayi sekurang-kurangnya setiap dua jam pada siang hari untuk membantu meningkatkan bekalan susu. Jika bayi kita telah tidur melebihi dua jam, bangunkan dia untuk diberi susu.

Di waktu malam, berikan susu sekurang-kurangnya sekali di tengah malam, terutama jika bayi kita telah tidur lebih daripada empat atau lima jam pada waktu malam.

Memberikan susu dengan kerap akan merangsangkan otak mengeluarkan hormon oxytocin. Hormon yang rendah akan mengurangkan pengeluaran susu.

Untuk mendapatkan bekalan susu ibu berterusan, perlu berikan susu ibu pada bayi supaya hisapan puting akan merangsangkan pengeluaran hormon berterusan, seterusnya susu yang banyak dan berterusan.

MEMBERIKAN SUSU DENGAN MASA YANG LEBIH LAMA


Salah satu cara untuk meningkatkan bekalan susu ialah dengan tidak menghadkan tempoh penyusuan bayi kita. Maknanya kita akan berikan susu selama bayi menghendakinya.

Jika dalam tempuh itu, susu sudah tiada lagi dan bayi masih mengisapnya, biarkan dulu. Ini Isapanpada puting akan merangsangkan otak kita mengeluarkan hormon oxytocin, untuk memberitahu bahawa payudara yang kosong harus diisi semula.

Selain itu susu yang keluar di akhir penyusuan itu selalunya mengandungi lemak yang banyak, berbanding dengan susu yang dikeluarkan pada peringkat permulaan.

Pada peringkat permulaan, susu badan mengandungi lebih banyak air dan kurang lemak, berbanding dengan susu yang dikeluarkan pada peringkat akhir yang banyak lemak, lebih pekat dan kurang air.
Susu yang banyak air akan membuatkan bayi berasa kenyang tetapi susu yang banyak lemak akan membuatkan bayi cepat membesar.

Jadi berikan susu pada sebelah payudara sehingga ia benar-benar kosong sebelum beralih ke sebelah yang lain.

Sumber: Dr Zubaidi Hj Ahmad
Cara Mengatasi Masalah Buasir Berdarah

Cara Mengatasi Masalah Buasir Berdarah

Buasir  atau hemoroid adalah pembengkakan pada vena yang terletak di bahagian rektum dan perut. 



Apabila vena membonjol keluar ia menyakitkan dan menyebabkan membrandi sekitar membengkak, terasa sakit, perit, menyakitkan dan berdarah.
Buasir berlaku disebabkan oleh terlalu tinggi tekanan dalam darah di bahagian rektum, menyebabkan dinding vena darah teregang atau ‘memberi’ dan membonjol. Kadangkala ia boleh pecah, terutama ketika meneran.







JENIS-JENIS BUASIR
BUASIR DALAMAN 
Lazimnya, buasir ini tidak terasa sakit dan menyakitkan kerana ia terletak jauh ke dalam rektum. Buasir dalaman tidak merbahaya tetapi meneran dan gangguan dari laluan najis semasa membuang air besar boleh mencederakan lapisan permukaan yang membakar dan menyebabkannya berdarah. 
Anda akan melihat titisan darah yang berwarna merah cerah pada kertas tisu atau di tanduk mangkuk. Jika keadaan ini berlaku, anda perlu mendapat bantuan perubatan, kerana darah itu mungkin datang dari sumber lain seperti tumor atau kardi kolorektum.
BUASIR LUARAN
Buasir jenis ini yang selalu kita dengar menyebabkan gejala-gejala seperti sakit, pedih dan gatal di perut. Jika buasir ini tersepit (bekalan darah akan terputus), bekuan  darah  akan terjadi di dalamnya menyebabkan ia terasa sangat sakit. 
Gejala-gejala beginilah yang menyebabkan buasir ini memerlukan perhatian dan rawatan perubatan. Sekali sahaja salur darah vena rektum teregang atau memberi dan terjadinya buasir adalah sukar untuk dibuang atau ditanggalkan sepenuhnya. 
Buasir ini akan berulang kembali walaupun dengan tekanan atau bebanan yang lebih ringan berbanding yang dahulu.


PUNCA-PUNCA BUASIR 
  • Meneran dengan kuat (ketika membuang najis keras atau sembelit) – Faktor utama (Tekanan pada otot – otot disekeliling asas ujung dubur – Sphincter dubur dalaman dan luaran)
  • Sentiasa duduk @ Jarang melakukan senaman “Kegel Exercise”
  • Duduk mencangkung di dalam tandas terlalu lama
  • Batuk yang teruk @ Kuat dan kerap berlaku
  • Cirit-birit yang teruk, kerap dan berpanjangan
  • Mengangkat berat secara berlebihan dan berpanjangan (Posisi mengangkang)
  • Kurang mengambil sayur – sayuran dan buah – buahan dalam pemakanan seharian sebagai pelawas
  • Kurang meminum udara di dalam sehari
  • Kuat merokok (Lebih 3 batang rokok sehari)
  • Bersalin biasa yang tidak teratur
  • Pengamalan seks melalui dubur oleh golongan heteroseksual dan homoseksual – Kes jarang berlaku.


CARA RAWATAN BUASIR BERDARAH DENGAN PRODUK SHAKLEE
Shaklee adalah vitamin yang dihasilkan dari sumber alam semulajadi tanpa menggunakan bahan kimia yang berbahaya. Shaklee banyak membantu banyak orang yang mengidap pembaikpulihan sembuh tanpa perlu menjalani pembedahan walaupun selepas di diagnosis oleh pakar perubatan.
Tidak semua orang mahu menyelesaikan masalah dengan cara pembedahan. Justeru itu shaklee menyediakan set buasir yang boleh membantu pesakit buasir sembuh dengan cepat.



Testimoni Masalah Buasir Berdarah #1

Customer pertama ni ada masalah buasir berdarah. Pada awalnya Puan Aini ni ambil Ostematrix je. Tapi selang beberapa bulan kena buasir semula. Jadi Nini cadangkan ambil Alfalfa Complex, Ostematrix dan Omega Guard. Masa tu Zinc Plus masih discontinue. After follow up buasir dia makin berkurangan. Dan Nini consult untuk oantang beberapa makanan yang jadi trigger buasir ni. ๐Ÿ˜‰. Alhamdulillah sembuh dah sekarang. Puan Aini pun happy! 

Testimoni Masalah Buasir Berdarah #2

Puan Shaurah ni regular customer Nini. Start ambik Omega dan Ostematrix sebab berpantang kena buasir. After seminggu baik terus! Then bulan berikutnya dia order Vitamin C untuk pulih luka. Bulan seterusnya order Set Hamil sebab terpregnant. Hehe. Alhamdulillah asbab suplemen Shaklee Puan Shaurah sihat. 

Cara Mengatasi Masalah Buasir Berdarah Dengan Produk Shaklee 

(1) OsteMatrix: Magnesium dalam OsteMatrix bantu melancarkan sistem penghadaman, melembutkan najis, melawaskan pembuangan air besar, sekaligus mengatasi masalah buasir.
(2) OmegaGuard: Anti-keradangan. Membantu mengurangkan bengkak akibat tekanan muscle dubur ke atas salur darah vena dan sekitarnya, sehingga menyebabkan pembuangan air besar sangat perit. OmegaGuard membantu mengecutkan salur darah yang bengkak.
(3) Zinc Plus: Membantu menyembuhkan luka dalaman dan di bahagian dubur dengan cepat. Pengambilan Vitamin ini sangat disarankan terutamanya bagi pesakit buasir yang mendapati keluar darah ketika buang air besar (najis berdarah).


Segala kesembuhan datang dari Allah SWT. Jika anda berminat untuk mendapatkan set buasir ini boleh terus hubungi saya untuk membuat pesanan dan dapatkan konsultasi penuh dari saya
4 tahap masalah BUASIR yang KERAP dialami.
๐Ÿ‘‰ Tahap 1 
Berlaku pendarahan dan bengkak menonjol keluar
๐Ÿ‘‰ Tahap 2 
Disebabkan oleh pergerakan usus, bengkak akan keluar tetapi secara spontan akan masuk kembali kat dubur tu.
๐Ÿ‘‰ Tahap 3 
Keadaan yang sama seperti tahap dua, tetapi bengkak itu hanya akan berada di dalam selepas ditolak masuk secara fizikal, maknanya korang kena la tolak guna jari, memang sakit sikit.
๐Ÿ‘‰ Tahap 4 
Darah pekat keluar, menyebabkan rasa sakit dan susah untuk meneran. Buasir akan berada di luar kawasan dubur. Memang sakit dan perlu dibedah kalau dah macam nie. Dilema sangat bila nak buang kan ๐Ÿ’ฉ
Jom ikhtiar dengan set shaklee buasir
๐Ÿ‘ MELANCARKAN PEMBUHAN najis yang keras
๐Ÿ‘ MENGURANGKAN KERADANGAN pada otot yang bengkak
๐Ÿ‘ MENYEMBUHKAN LUKA di bahagian dalaman anggota badan
Untuk pembelian dan pertanyaan lanjut mengenai Set Buasir Shaklee anda boleh hubungi Nini di nombor telefon bawah ini :
Noratini Jaminon 010-8227403 
Untuk lebih cepat, boleh click terus link whatsapp di bawah ini :
Ataupun, jika you ingin membeli direct secara online menggunakan website Shaklee, boleh click  di bawah ini :





Noratini Jaminon 

ID : 1232357 (Azlan Borhan) 

No Tel : 0108227403

Email : ezraazlan@gmail.com

Facebook : Nini Yamino

Instagram Shaklee: @thefairiesstory 



Saya adalah pengedar shaklee Kuching, Sarawak. Juga di sekitar Pontian, Johor. Sekiranya anda berada berdekatan dan ingin membuat pembelian secara COD (Cash on Delivery), penghantaran boleh dilakukan.



Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di ninibizshop.com put adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau kelewatan rawatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Suplemen Untuk Jerawat Degil

Suplemen Untuk Jerawat Degil


Entry kali ni Nini nak share tentang masalah jerawat degil yang menyerang remaja. Masalah jerawat ni Nini dah hadap bertahun-tahun. Memang stress. Lepas sekolah menengah makin berlarutan sampai lah zaman university. 


Kulit elok kejap tapi lepas tu mula teruk balik. Nini perasan bila ambik terlalu banyak makanan bergula jerawat ni makin teruk! 

So here beberapa suplemen yang Nini ambil untuk rawatan dari dalam selain Nini guna skincare Youth untuk luaran



Alfalfa Complex

Berfungsi untuk detox darah dan kulit, proses paling penting untuk mengembalikan kesihatan kulit anda yang telah teruk rosaknya.
Alfalfa ialah sejenis tumbuhan renek tapi berakar tunjang sehingga 3 meter jauh ke dalam tanah tau.
Tumbuhan-tumbuhan berakar tunjang lain tak boleh ‘challenge‘ kedalaman akar Alfalfa.
So, hanya Alfafa sahaja yang mempu menyerap kekayaan tanah yang tak tercapai oleh tumbuhan lain.
Dan untuk memastikan nutrisi optimum diperoleh,  Shaklee hanya menuai daun Alfalfa yang betul-betul cukup matang (selepas 2 tahun) sahaja.

Energizing Soy Protein (ESP)

Dengan sembilan asid amino ‘perlu’ (‘essential’ amino acids) daripada ESP, proses baikpulih dan menggantikan sel kulit baru lebih lancar.
Sel-sel kulit baru membantu wajah kembai berseri, mengecutkan jerawat dan memudarkan parut.
ESP diformulasi daripada soya nonGMO (tak diubah genetik/organik) yang mana proses penanamannya dikawal di bawah IPP (Identity Preservation Program).
Ini penting untuk memastikan soya ditanam dalam keadaan bebas pestisid dan racun serangga lain.

Vitamin C

Bertindak sebagai antioksidan yang melindungi kulit dari kerosakan radikal bebas, jerawat akan cepat kecut dan ‘malu-malu’ nak singgah lagi di masa akan datang.
Juga bertindak mengawal minyak di kulit wajah, jadinya kelembapan kulit lebih stabil.
Kenapa perlu katakan tidak, kalau anda boleh dapat vitamin C selama 5 jam berterusan setiap hari dengan mudah.
Sistem ‘sustained release’ vitamin C Shaklee dah membuktikannya.

Untuk pembelian dan pertanyaan lanjut mengenai Set Jerawat Shaklee anda boleh hubungi Nini di nombor telefon bawah ini :
Noratini Jaminon 010-8227403 
Untuk lebih cepat, boleh click terus link whatsapp di bawah ini :
Ataupun, jika you ingin membeli direct secara online menggunakan website Shaklee, boleh click  di bawah ini :





Noratini Jaminon 

ID : 1232357 (Azlan Borhan) 

No Tel : 0108227403

Email : ezraazlan@gmail.com

Facebook : Nini Yamino

Instagram Shaklee: @thefairiesstory 



Saya adalah pengedar shaklee Kuching, Sarawak. Juga di sekitar Pontian, Johor. Sekiranya anda berada berdekatan dan ingin membuat pembelian secara COD (Cash on Delivery), penghantaran boleh dilakukan.



Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di ninibizshop.com put adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau kelewatan rawatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.


Omega 3 Untuk Menyokong Perkembangan IQ

Omega 3 Untuk Menyokong Perkembangan IQ

Kajian dalam jurnal saintifik Paediatrics. Pengkaji mahu kesan ambil makanan ada omega 3 pada anak.

Mereka dapati anak yang ambil makanan ada omega 3 lebih tinggi IQ berbanding dengan yang tidak ambil.

Mereka juga dapati anak yang ibunya ambil omega 3 masa trimester 3 punya anak dengan IQ yang lebih tinggi. Ibu yang ambil jajan, air berperisa dan makanan segera punya anak yang IQ mereka lebih rendah.

Point kajian ini mudah.

1. Makanan bernutrisi tinggi seperti omega 3 lahirkan anak dengan IQ yang lebih tinggi.

2. Makanan diambil ibu mengandung beri kesan langsung pada perkembangan otak anak.

3. Kalau ambil suplemen pastikan Omega 3 kena pada dosnya. 500mg pagi dan 500mg malam. Pastikan EPAnya lebih tinggi dari DHAnya.

Kalau kurang tidak perlu ambil. Sumber asli adalah dari ikan, flaxseed dan kekacang seperti walnut dan Brazilian nuts. Ikan kembung dalam konteks ikan tempatan punya omega yang tinggi.

Kalau mampu beri sahaja salmon. Luarbiasa dos Omega 3 nya.

Sumber :
#DrOtak
#AmazingBrainAmazingYou

Omega Guard Minyak Ikan Terbaik Di Dunia

Omega Guard Minyak Ikan Terbaik Di Dunia

Omega Guard , omega 3 adalah asid lemak penting yang mengandungi EPA dan DHA yang sangat penting untuk perkembangan memori dan menajamkan minda.

Namun tubuh manusia tidak boleh menghasilkan EPA dan DHA ini dan kita perlu mendapatkan sumber EPA dan DHA dari sumber makanan dan juga supplement.
Sumber EPA dan DHA yang terbaik adalah dari haiwan seperti ikan berbanding tumbuh-tumbuhan yang sukar ditukarkan oleh enzim tubuh.
Tahap enzim tubuh yang bagus dapat memproses kesemua EPA, DHA, ALA dan lain-lain yang lagi yang terkandung dalam Omega 3 dengan maksima.
Tak guna juga kita ambil makanan yang tinggi kandunga DHA, EPA dan lain-lain kalau enzim tubuh tidak berfungsi dengan baik. Jadi amat penting pastikan tubuh dalam keadaan sihat supaya kesemua zat dan nutrien dari makanan dapat diserap dengan baik.

Kelebihan Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee

  1. Minyak Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee diesktrak dari ikan laut dalam dan berair sejuk (sardin, mackerel, herring dan anchovies)
  2. Tidak dihasilkan dari minyak hati ikan yang mengandungi toksik.
  3. Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee mengandungi 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan minyak hati ikan.
  4. Sangat berbeza daripada produk omega 3 di pasaran kerana Omega Guard Shaklee satu-satunya minyak ikan omega 3 paling tulen, lengkap dengan 7 jenis asid lemak omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA dan ALA.
  5. 1 kapsul Omega Guard Shaklee membekalkan 905mg asid lemak omega 3, EPA dan DHA.
  6. Omega Guard Shaklee dihasilkan daripada kaedah ultratulen bergred farmaseutikal berteknologi terkini
  7. Kaedah utlratulen adalah proses penyulingan proprietari 3 molekul untuk mengektrask omega 3 yang tulen dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, dan PCB.

Manfaat Omega 3

  1. Omega 3 mengimbangi perubahan dan kepekatan hormon PMS wanita
  2. Melicinkan kulit dan kelihatan kemerah-merahan
  3. Mencegah salur darah dari tersumbat
  4. Omega 3 dapat mengelakkan strok
  5. Mengekalkan tekanan normal darah
  6. Membantu mengurangkan ketegangan urat leher
  7. Mengurangkan sakit kepala
  8. Merendahkan kolestrol
  9. Omega 3 dapat mencegah pembekuan darah dalam badan
  10. Kekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL
  11. Mengawal masalah obesiti
  12. Mengurangkan risiko penyakit jantung
  13. Sangat bagus untuk ibu hamil – membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin
  14. Meningkatkan perkembangangan memori janin dan kanak-kanak
  15. Meningkatkan sistem imun tubuh dan sangat bagus untuk kesihatan kanak-kanak
  16. Membantu menyihatkan paru-paru
  17. Omega 3 juga boleh memperbaiki masalah alahan kulit seperti eczema, psoriasis, dll
  18. Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE (lupus erythematosus)
  19. Omega 3 juga membantu memperbaiki penyakit buah pinggang
  20. Membantu menentang kanser paru-paru, payudara, kanser prostat dan kanser kolon.
  21. Membantu meningkatkan kesihatan hati selepas pembedahan
  22. Membantu pankreas pesakit kanser berfungsi dengan lebih baik
  23. Memelihara fungsi-fungsi sendi
  24. Mencegah penyakit gout

Bagus untuk OTAK ?

Selain itu, Omega 3 yang tekandung dalam Omega Guard Shaklee membantu memperbaiki masalah berkaitan otak sepert:
  • Mencegah insomnia
  • Mengurangkan tekanan emosi
  • Mengurangkan kemurungan dan kebimbangan
  • Membantu memperbaiki masalah autism
  • Membantu memperbaiki masalah kanak-kanak hyperactive
  • Mengurangkan masalah schizophrenia
  • Mengurangkan masalah lupa pada wanita yang telah melahirkan anak

Siapa Perlukan Omega 3 Untuk Menyokong Tahap Kesihatan?

  1. Warga Emas
  2. Pesakit Jantung
  3. Wanita
  4. Wanita yang telah melahirkan anak
  5. Pesakit darah tinggi
  6. Orang yang selalu lupa
  7. Kanak-kanak berusia 1 tahun dan ke atas
  8. Pelajar
  9. Ibu menyusu
  10. Ibu Hamil
  11. Orang yang mementingkan tahap kesihatan yang bagus
Testimoni Pengguna Omega Guard

Omega Guard untuk Kuruskan Badan



 Omega Guard Untuk Sakit Sendi








Omega Guard untuk Kencing Manis


Omega Guard Untuk Eczema 




Untuk pembelian dan pertanyaan lanjut mengenai Omega Guard anda boleh hubungi Nini di nombor telefon bawah ini :
Noratini Jaminon 010-8227403 
Untuk lebih cepat, boleh click terus link whatsapp di bawah ini :
Ataupun, jika you ingin membeli direct secara online menggunakan website Shaklee, boleh click  di bawah ini :





Noratini Jaminon 

ID : 1232357 (Azlan Borhan) 

No Tel : 0108227403

Email : ezraazlan@gmail.com

Facebook : Nini Yamino

Instagram Shaklee: @thefairiesstory 



Saya adalah pengedar shaklee Kuching, Sarawak. Juga di sekitar Pontian, Johor. Sekiranya anda berada berdekatan dan ingin membuat pembelian secara COD (Cash on Delivery), penghantaran boleh dilakukan.



Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di ninibizshop.com put adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau kelewatan rawatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.




Labels

Niniyamino.com © . Designed by MaisarahSidi.com