Kebaikan Set Kehamilan Shaklee (Nutrisi Lengkap Ibu Hamil)

noratini jaminon | 10/27/2018 02:18:00 am | 0 Komen
”Trouble is, many women in their childbearing years, dont get nutrients they need, including Folic Acid and Iron.* *In addition, the requirement for several vitamins & minerals INCREASE during pregnancy", Hillary Wright, Med,RD. 


WANITA MENGANDUNG MEMERLUKAN EXTRA VITAMIN & MINERAL BERBANDING WANITA BIASA





Yelah, dah nama pun Berbadan Dua kannnnn! Bak kata orang, “makan untuk dua orang!”



Sebab melalui si ibu ni lah, bayi akan serap nutrisi untuk perkembangan dan tumbesaran mereka.

dan..

Makanan tambahan SUPPLEMEN bertindak untuk Topup segala kekurangan nutrisi (nutritional gap) dalam diet seharian
Tapi nak share 1 Mitos kat sini dimana kita time preggy mesti akan cakap :

“Ehhh takpelah makan banyak-banyak! Makan untuk dua orang!”

On early pregnancy 1st Trisemester sebenarnya korang tak perlukan pun Extra Calories tu 😏 
Sebab calorie increase time 2nd trisemester keatas sahaja, itupun 2nd trisemester perlukan dalam 300-340 calories per day and 3rd perlukan 500 calories per day

Kalau lebih sikit takpe tau. Tapi kalau lebih banyak..... tu yang ada je time preggy berat badan naik mendadak melampau-lampau


Ok. sometimes, ibu hamil ni ramai tak alert tau dengan Nutritions needed time pregnant. Sebab dorang akan cakap :

"Selera makan saya banyak, saya makan banyak, cukup dah zat nutrisi baby saya ni”


Sedangkan..... makanan-makanan kita tu pun belum tentu menepati RNI - Recommended Nutrient Intake seharian untuk Ibu Hamil 

Memang lah kita makan banyak, tapi confirm ke cukup nutrients yang diperlukan mengikut RNI Ibu Hamil tu?
Dah lah kita ni makan makanan berminyak tah pape dengan lelemak tu, cara masakan kita pun belum tentu sihat, overcooked and all πŸ˜…

So sebenarnya kita tak mendapatkan pun nutrients cukup dari diet kita. 
Definitely korang akan perlukan Vitamins & Minerals Tambahan daripada Supplement 😊

Each and every supplements and Vitamins Provide :

  • ESP - Protein
  • VITAMIN C - Vitamin C
  • VITALEA - MultiVitamins & MultiMinerals
  • OSTEMATRIX - Calcium
  • B COMPLEX - Vitamin B and Asid Folik
  • OMEGA GUARD - Omega-3 untuk perkembangan otak and saraf baby 

1. ESP (Energizing Soy Protein) 


Protein ni sangatlah penting and perlu untuk :


• Perkembangan tisu, sel sel badan yang sihat untuk Ibu & Baby
• Membekalkan tenaga untuk Ibu Hamil
• Perkembangan Hormon untuk Payudara si ibu.
• Perkembangan tisu serta sel sel uterus ibu semasa hamil untuk kuatkan Rahim.

Protein ni veryyy important! Di mana even you tak preggy ni pun u sebenarnya perlukan protein

1kg berat badan  = 0.8kg protein diperlukan oleh badan


Belum lagi kalau you jenis yang bekerja
Pemain sukan ke workout ke
Lagilahhhh Extra Protein needed!
Apatah lagi kalau Ibu Hamil? Lagilah Extra Protein needed. 


So kalau tengok based on RNI (Recommended Nutrient Intake) 

  • Trisemester 1 : 0.5g per day
  • Trisemester 2 : 8g per day
  • Trisemester 3 : 25g per day!
Makin besar kandungan baby, makin banyakkkkk protein diperlukan untuk ibu and baby.

Contoh keperluan protein Nini :

62kg x 0.8g = 49.6g protein

Pregnant - kena tambah extra protein depends on kandungan. 
And ianya tak termasuk lagi kalau kita buat activity ape semua tu, lagilah kena tambah extra.

Hehe baby kulit cantik sebab Sel Sel kulit baby terhasil dengan pesat and subur, thats why baby shaklee ni kebanyakkannya kulit lem

KELEBIHAN PROTEIN UNTUK IBU  HAMIL
  • Acid amino yang membentuk protein sangat penting utk pembentukan tisu ibu dan baby sendiri. Lagi lagi semasa 2nd dan 3rd trimester
  • Menguatkan rahim. Sebab tu kena minum awal awal untuk elakkan gugur sebabkan rahim yang tak kuat. 
  • Bagi tenaga semasa hamil dan semasa proses bersalin
  •  Bagi rasa kenyang yang lama
  • Kulit ibu makin cerah dan licin
  • Kulit baby halus dan gebu.
  • Tiada stretch mark dan stretch mark yang lama pun hilang
  • Masalah gastrik dan pedih ulu hati hilang
  • Bantu masalah diabetes (GDM) ketika hamil

2. B-Complex With Folic Acid


Ia membekalkan Asid Folik untuk Ibu Hamil.
B Complex ada complete Vitamin B yg lain. 



So we do need both as well selain folic acid at least 400mcg



Which Asid Folik ni is really Important untuk perkembangan awal baby, sampai lah akhir πŸ‘


BCOMPLEX - Asid Folik, Vitamin B


B Complex Shaklee ini unik kerana ia telah lengkap dengan asid folik dan juga 8 kumpulan B. 
  • Asid folik sangat penting untuk pembinaan tulang dan bagi mengelakkan kecacatan pada janin, mengurangkan risiko kecacatan saraf pada bayi khususnya 'spina bifida'.
  • Ibu mengandung memerlukan sekurang-kurangnya 200@400 mcg (1@2biji)  asid folik sehari.
  • B Complex menukarkan gula dalam makanan kepada tenaga. So ibu hamil takde la letih dan lesu sangat sebab dah perolehi tenaga dari suplemen. Bcomplex pun sangat sesuai pada mereka yang disyaki ada diabetes time pregnant. 
  • Dikenali sebagai vitamin ANTI STRESS 
So make sure time pregnant, asid folic kena cukup naaa! Kalau sayang anak, make sure consume Asid Folik dari seawal planning nak preggy lagi


3. VITALEA (MULTIVITAMIN) 


1 tablet Vitalea ni membekalkan 23 Vitamins and Multimineral! πŸ‘




❤ Di dalamnya kaya dengan iron (zat besi) yang mana ia sangat penting jika ibu ada masalah pitam atau mudah pening ataupun masalah anemia. 

❤ Anemia ini merbahaya kepada anak dan ibu ketika bersalin


KEPENTINGAN IRON
  • Iron sangatlah penting untuk pembentukan darah merah.
  • Bila pembentukan darah merah cukup > oksigen dan nutrien lain mudah dibawa kepada baby.
  • This is why setiap bulan nurse akan check paras HB darah untuk pastikan ibu berada di paras yg normal iaitu 11 ke atas.
  • Kekurangan iron akan sebabkan ibu mudah letih dan berisiko dapat anemia.
  • Amount darah akan meningkat semasa hamil, sekurangnya 50% daripada biasa. Sebab tu kita perlukan iron yang lebih untuk development baby dan placenta. 
  • Kekurangan iron pun akan sebabkan kelahiran pramatang atau pun gugur.


So nampak tak kenapa Multivitamin, Vitalea ni penting?


Okay tips untuk ambik iron tablet bagi elak mual atau muntah adalah seeloknya minum dengan Air Oren 


4. CALCIUM - Ostematrix


  • 90% Calcium akan diserap oleh baby time pregnant.
  • Generally, ibu hamil memerlukan 1000-1200mg Calcium per dah.
  • Jika kita tidak menggantikan semula kalsium ini boleh terdedah kepada risiko osteoporosis, rasa sengal kaki dan tulang belakang, sakit pinggang, kebas pada kaki / simpul biawak, mudah letih dan lesu serta muka menampakkan garisan tua.

5. OMEGA GUARD (OMEGA 3) 


WHY OMEGA-3 IS VERY IMPORTANT?


  • DHA dan EPA sangat diperlukan untuk perkembangan otak baby, mata baby semasa dlm kandungan lagi.
  • Ibu hamil juga perlu jaga jaga dengan kenaikan berat badan yang melampau. Risau kena diabetes! 
  • Omega-3 helps to burn lemak jahat yang tak diperlukan
  • Omega-3 bantu kurangkan risiko Pra-Matang
  • Omega-3 Mengandungi EPA, mengurangkan risiko bayi mengalami alahan
  • Omega boleh diambil selepas masuk Trimester KEDUA


6. VITAMIN C SUSTAINED RELEASE 




KELEBIHAN VITAMIN C PADA IBU HAMIL

  • Mengurangkan risiko kelahiran Pra-matang
  • Tingkatkan Penyerapan Asid Folik and Iron.
  • Membantu pembentukan tisu untuk kesihatan yang baik ibu dan bayi. 
  • Mencantikkan kulit ibu dan bayi. Tingkatkan imunisasi ibu dan baby. 
  • Bagus untuk salur darah 


Itu sahaja untuk entry kali ni. Thank you untuk yang sudi membacaπŸ’œ

Untuk pembelian dan pertanyaan lanjut mengenai VITAMIN C anda boleh hubungi Nini di nombor telefon bawah ini :
Noratini Jaminon 010-8227403 
Untuk lebih cepat, boleh click terus link whatsapp di bawah ini :
Ataupun, jika you ingin membeli direct secara online menggunakan website Shaklee, boleh click  di bawah ini :





Noratini Jaminon 

ID : 1232357 (Azlan Borhan) 

No Tel : 0108227403

Email : ezraazlan@gmail.com

Facebook : Nini Yamino

Instagram Shaklee: @thefairiesstory 



Saya adalah pengedar shaklee Kuching, Sarawak. Juga di sekitar Pontian, Johor. Sekiranya anda berada berdekatan dan ingin membuat pembelian secara COD (Cash on Delivery), penghantaran boleh dilakukan.



Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di ninibizshop.com put adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau kelewatan rawatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.


No comments:

Post a Comment

Labels

Niniyamino.com © . Designed by MaisarahSidi.com